3c7d2e6a7873d4e60767398871a47d7c23282228c37944f8e7

July 1, 2016

SLOVENSKE BLOGERKE O SONČENJU: SNEGULJČICE SO IN!

Razmišljam, s čim povezujem sonce: Sprva s tistimi gubami, ki jih imajo zelo stare tetke, ki so večino življenje preživele na soncu zaradi dela. Nato s tisto enakomerno zagorelostjo, še pod pazduho, ki ne verjamem, da jo je porjavelo sonce. Pa jo je res? In koliko zdravo je izpostavljanje sončnim žarkom samo za čudovit čokoladen izgled?

Napake, ki jih kljub velikem ozaveščanju o škodljivih sončnih žarkih vseeno počnemo, pa se jih ne zavedamo:

- Mišljenje, da sonček ne prebija oblačil. Seveda jih. Posebej prozorne in lahke tkanine ter svetle barve so bolj izpostavljene prehodu sončnih žarkov. Vedno nanašajmo kremo po telesu, preden zapustimo stanovanje.

- Mišljenje, da so stopala, dlani, ušesa nepomembni za sonce. Narobe, stopala, dlani, ustnice in predel za ušesi bi morali biti še bolje zavarovani pred soncem. Uporabimo večjo zaščito za te predele.

- Senčenje ne potrebuje zaščite. Napaka. Tudi čas, ki ga preživimo v senci, je čas delno izpostavljen sončnim žarkom, saj se svetloba odbija od vodnatih površin, prav tako pa senčniki in drevesa ne izključujejo pronicanja sončnih žarkov do nas senčkarjev. Kolegica, ki piše na blogu Cherry colors meni, da zadnje časa opaža vedno več ljudi, ki zaupa senci med 10. in 16. uro. Sama počitnikujem v Pulju, kjer tega ne morem reči. Slabo mi postane, ko vsako leto opazim isto žensko, ki se "prži" sredi betona že ob 10h, da ne pomislim na nešteto družin, ki z malimi otroci preživi večino dneva na vrelem kamenju.



Sneguljčice so in:

- Bela polt je totalno in. Res je, da mi je porjavela koža lušna, vendar to ne pretehta zdravstvenega tveganja, ki obstaja ob obisku solarijev in sončenju. Všeč mi je, ko me sonce dodobra pogreje, ker sem bolj zmrzljiv tip, ne upam pa si telesa izpostavljati soncu za več kot pol ure dnevno, da bi temu lahko rekla sončenje. Se samo grejem :)

- V primerjavi s kolegicami nisem bila tolikokrat izpostavljena govoricam o tem, kako svetla sem. Zadnje čase pa dobivam vedno več pohval na mojo brezhibno in čudovito belo polt,  na katero sem izredno ponosna in ji seveda posvečam vedno več časa.

- Sončenje me je nekajkrat "opeklo" tako in drugače. Rdečice, vročice, pekoč občutek, mazanje z jogurtom, ki vse skupaj samo še poslabša, ko se strdi, so je pripeljale do pomembnega spoznanja, da izpostavljanje soncu NI OK. Rdeča koža ne bo postala porjavela, pa še poškoduje se.

Ali ste vedeli:

-  da koža postane porjavela, ker se želi zaščititi pred škodljivimi žarki. Tako pa se tudi poškoduje in stara, da ne govorimo o tveganju za povečanje kožnega raka.

- kilogram kreme na dan ne prepreči opeklin. Pomemben je ČAS NANAŠANJA. Kremo je potrebno ponovno nanašati vsake dve uri, da smo lahko cel čas zaščiteni.

- Pomagajte si z žličkami: ena žlička kreme za obraz, šest žličk za celotno telo. Če uporabljate spreje, potrebujete 15 brizgov da odrasle in 10 za otroke.

- Seveda ne morem mimo psiholoških dejstev, da je sonce odličen vir vitamina D, navdaja nas s serotoninom, smo bolj srečni in polni energije. Prav tako nas toplota ohranja pri življenju. Da dobimo dovolj vitamina D, smo na soncu lahko zgolj 15 minut!




Tudi so-blogerka Nika iz Beautifullbloga prisega na zdravo kmečko pamet: senca + visok zaščitni faktor + dolga oblačila + senčnik = popolna zaščita. Pravi, da obožuje čim bolj temno in čim bolj zdravo - vendar samo čokolado :)

Ne morem pozabiti stavka, ki tudi blogerko Anno iz bloga Mad about red  bloga spremlja iz dneva v dan: Vsaka porjavitev kože je bolezen kože. Tudi sama je velikokrat izkusila negativne učinke sončenja, preberite si njeno objavo tukaj. Zdaj veliko bolj zavestno stopa v boj proti opeklinam.

Raje bodimo kot Britanci, kjer je bela polt izrazna in jo nosijo s ponosom - tako pravi tudi Sandra iz bloga The puzzle of Sandra's life, ki nam je pobegnila v London. Sama pravi, da je porjavelost in "fake tan" zgolj eden izmed pritiskov, ki jih ustvarjajo mediji. Obožujem jo kot osebo, vsekakor pa morate prebrati tudi njen zapis o tem, kako fino je biti Sneguljčica. Tudi Mateja iz bloga Mateja's Beauty blog ne pomni, da bi bila kdaj tarča posmeha glede njene blede kože.

Preverite, kaj ostale blogerke menijo o sončenju in katere izdelke priporočajo za zaščito  tukaj, klik.

Love, M.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...